JEOTERMAL SERACILIK

10-11-2021 10:14
JEOTERMAL SERACILIK

JEOTERMAL SERACILIK

Jeotermal Seracılığı iyi anlayabilmek için öncelikle "jeotermal enerjiyi” bilmek gerekiyor. Kısaca açıklamak gerekirse jeotermal, yerkabuğunun derinliklerinde biriken ısının oluşturduğu sıcak su, buhar ve gazlardır. Bu akışkanların sahip olduğu ısının enerjisine ise ‘jeotermal enerji’ denmektedir. Bu enerji çeşidini diğer enerji çeşitlerinden ayıran en önemli özellik ise yenilenebilir olması. Jeotermal enerji yenilenebilir yani, sürdürülebilir, tükenmez, güvenilir ve çevre dostudur. Sıfıra yakın emisyona sebep olduğu için seracılıkta ve tarımda oldukça faydalı bir enerji kaynağıdır.

 

SERALARIN JEOTERMAL İLE ISITILMASININ GETİRDİĞİ AVANTAJLAR

 

Bitkini ihtiyaç duyduğu sıcaklığı sağlayacak verim oranını %50-60 arttırmaktadır. Bu nedenle jeotermal kaynak kullanılarak ısıtılan seralarda, bitki gelişimi ve döllenme için gereken sıcaklık daha ekonomik şartlarda sağlanmaktadır. Gerekli havalandırma yapılarak sera içi rutubet kontrol edilmekte ve bundan kaynaklanabilecek hastalıklar oluşmayacağı için verim de yükselmiş olucaktır.

 

İdeal iç sıcaklık sağlandığı için hormonsuz üretim yapılabilmektedir.

Jeotermal enerji, hem düşük karbondioksit emisyon oranı ile hava kirliliği yaratmaması hem de yenilenebilir olması nedeniyle en önemli alternatif enerji kaynağıdır. Bunun yanında güneş ve rüzgâr gibi diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile kıyaslandığında kesintisiz olması nedeniyle önemli bir üstünlüğe sahiptir.

jeotermal enerji ile elektrik üretimi şeması (görsel alıntıdır)
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.